Сучасні підходи до формування деонтологічної культури та професійної етики у майбутніх лікарів - Левчик, Олена Іванівна; Савченко, Ірина Петрівна; Гощинський, Павло Володимирович; Стахурська, Ірина Олегівна; Волков, Роман Костянтинович (Академічні візії, 2026)
Формування деонтологічної культури та професійної етики у майбутніх лікарів (що в межах цього дослідження охоплює як студентів медичних ЗВО, так і лікарів-інтернів) є важливим аспектом сучасної медичної освіти та визначальним фактором професійної ідентичності лікаря. Деонтологія в медицині охоплює систему моральних і етичних принципів, що регулюють обов’язки медичних працівників у взаємодії з пацієнтами, колегами та суспільством, включаючи повагу до автономії пацієнта, благодійність, принцип невикликання шкоди, справедливість, конфіденційність та відповідальність за наслідки клінічних рішень. Аналіз наукової літератури показав, що ефективний розвиток етичної компетентності у майбутніх лікарів потребує інтеграції теоретичних знань з практичними навичками у реальних клінічних ситуаціях. Основні педагогічні стратегії включають навчання за принципом «peer-directed learning», наставництво, рефлексивні практики, інтерактивні заняття та клінічні стажування. Такі методи сприяють формуванню здатності до морального мислення, етичного аналізу, розвитку емпатії, критичного мислення, а також професійної самосвідомості та відповідальності. Особлива увага приділяється впливу «прихованого навчального плану», який формує професійну ідентичність майбутніх лікарів через спостереження за поведінкою викладачів і клінічних наставників. Дослідження демонструють, що поєднання структурованих навчальних підходів із досвідом у реальному клінічному середовищі сприяє формуванню системної деонтологічної культури, здатності приймати морально обґрунтовані рішення та інтегрувати особисті цінності з професійними стандартами. Практична значущість роботи полягає у можливості використання комплексних педагогічних стратегій для розробки навчальних програм, які ефективно сприяють формуванню етичної компетентності та професійної культури майбутніх лікарів.