ОПТИМІЗАЦІЯ ВИКОРИСТАННЯ БУДІВЕЛЬНОЇ ТЕХНІКИ НА ОСНОВІ КОЕФІЦІЄНТІВ ЗАВАНТАЖЕННЯ ТА ПРОСТОЇВ - Лопатка, Сергій; Лопатка, Оксана (Академічні візії, 2026)
У статті розв’язано проблему підвищення ефективності використання будівельної техніки через узгоджену систему коефіцієнтів завантаження та аналіз структури простоїв. Актуальність дослідження зумовлена масштабними потребами повоєнної відбудови України на тлі фізично зношеного й дефіцитного парку машин, обмежених інвестиційних ресурсів та необхідності зближення з технічними нормами Європейського Союзу. Автори розмежовують поняття завантаження, використання, простою та ефективності експлуатації, доводячи, що головна управлінська вада вітчизняних підрядників полягає у підміні одного показника іншим. Систематизовано чотири коефіцієнти (використання за часом, за продуктивністю, інтегральний, а також технічної готовності та змінності) і визначено межі застосовності кожного: технічна готовність діагностує ремонтну службу й задає верхню межу можливого використання, тоді як інтегральний коефіцієнт відображає кінцеву економічну віддачу машини. Запропоновано типологію простоїв за плановістю та причинами, а також механізм їх вартісної оцінки через вартість машино-години та супутні втрати. Показано, що структура простою важливіша за його абсолютну величину, оскільки організаційні простої усуваються плануванням майже без витрат, а ремонтні потребують інвестицій у передбачувальне обслуговування. Розглянуто моделі оптимізації завантаження парку (теорію масового обслуговування, дискретно-подієве та агентне моделювання, багатокритеріальну оптимізацію й цілочислове нелінійне програмування) та обґрунтовано, що оптимум завантаження є компромісом між мінімумом простоїв, максимумом виробітку й мінімумом витрат, а не екстремумом одного критерію. Запропоновано інтегральний показник економічної віддачі парку та систематизовано розрахунковий апарат коефіцієнтів використання й втрат від простоїв у вигляді формул. Окрему увагу приділено цифровим інструментам моніторингу: телематиці, передбачувальному обслуговуванню та цифровим двійникам парку. Авторська позиція полягає в тому, що для України оптимізація завантаження наявної техніки є найдешевшим способом нарощування будівельної спроможності в умовах капітального голоду.