Захист права інтелектуальної власності у практиці Європейського суду з прав людини - Бунчук, Оксана Борисівна; Максимюк, Олександр Дмитрович (Академічні візії, 2026)
У статті досліджуються особливості захисту права інтелектуальної власності у практиці Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), особлива увага акцентується на специфіці захисту авторського права. Проаналізовано підходи ЄСПЛ до розуміння інтелектуальної власності як майна у значенні статті 1 Протоколу № 1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Особливу увагу приділено співвідношенню авторського права зі свободою вираження поглядів, гарантованою статтею 10 Конвенції. Розглянуто ключові рішення ЄСПЛ, які сформували сучасні стандарти захисту авторських прав, а також визначено основні тенденції розвитку практики Суду в умовах цифровізації суспільства. Зроблено висновок про важливу роль ЄСПЛ у формуванні балансу між приватними інтересами правовласників та суспільною потребою у вільному доступі до інформації й культурних надбань.