Авторське право в епоху штучного інтелекту: сучасний стан та вектори правового регулювання - Гарасимів, Тарас Зеновійович (Академічні візії, 2026)
У статті здійснено аналіз сучасних тенденцій розвитку правового регулювання авторського права у Європейському Союзі в умовах стрімкого поширення технологій штучного інтелекту та цифрової трансформації суспільних відносин. Обґрунтовано, що інститут авторського права виступає одним із ключових елементів забезпечення інноваційного розвитку, економічної конкурентоспроможності та культурного різноманіття держав-членів ЄС, досліджено особливості формування наднаціональної нормативної моделі захисту авторських прав, побудованої на засадах уніфікації правового регулювання в межах Єдиного цифрового ринку. Особливу увагу приділено аналізу положень Директиви (ЄС) 2019/790 про авторське право і суміжні права на Єдиному цифровому ринку та Регламенту (ЄС) 2024/1689 (Акта про штучний інтелект). Визначено їх роль у модернізації механізмів захисту авторських прав за допомогою цифрових технологій, регулюванні діяльності онлайн-платформ, запровадженні вимог щодо прозорості функціонування моделей штучного інтелекту та забезпеченні дотримання прав правовласників. Окремо досліджено правову природу винятків і обмежень щодо аналізу текстів і даних (Text and Data Mining), а також проблематику використання об’єктів авторського права для навчання моделей штучного інтелекту. Зроблено висновок, що чинне законодавство ЄС формує базові механізми правового контролю за використанням питань справедливої винагороди правовласників. Наголошено на необхідності подальшого вдосконалення європейської нормативної моделі шляхом досягнення балансу між інтересами авторів, потребами технологічного розвитку та завданнями стимулювання інноваційної діяльності. Особливого значення зазначені підходи набувають у контексті євроінтеграційних процесів та гармонізації законодавства України з правом Європейського Союзу.