Використання інформаційних технологій для формування та корекції мовлення учнів із порушеннями слуху у процесі навчання математики в 5-6 класах спеціальної школи - Кравчук, Ігор Геннадійович; Кравчук, Людмила Ігорівна (Академічні візії, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення ефективності навчання учнів із порушеннями слуху в умовах цифровізації освіти та впровадження сучасних інформаційних технологій у спеціальну школу. Особливого значення ця проблема набуває у процесі вивчення математики в 5–6 класах, коли зростає складність навчального матеріалу, розширюється обсяг математичної термінології та посилюються вимоги до розвитку мовлення як важливої умови успішної навчальної діяльності. У зв’язку з цим актуалізується потреба в обґрунтуванні можливостей використання інформаційних технологій для одночасного розвитку математичних компетентностей і корекції мовлення учнів із порушеннями слуху. Метою статті є теоретичне обґрунтування та дослідження можливостей використання інформаційних технологій для формування й корекції мовлення учнів із порушеннями слуху під час навчання математики в 5–6 класах спеціальної школи. Для досягнення поставленої мети використано методи аналізу, синтезу, узагальнення, систематизації наукових джерел, порівняння та логічної інтерпретації отриманих результатів. Досліджено особливості формування та корекції мовлення учнів із порушеннями слуху в процесі математичної підготовки. Визначено, що математична діяльність створює сприятливі умови для розвитку словникового запасу, формування зв’язного мовлення, удосконалення комунікативних умінь та розвитку логічного мислення. Проаналізовано вплив інформаційних технологій на мовленнєвий розвиток і засвоєння математичних знань. Виявлено, що використання інтерактивних платформ, мультимедійних ресурсів, цифрових тренажерів, анімованих моделей та онлайн-сервісів спільної роботи підвищує доступність навчального матеріалу, активізує пізнавальну діяльність і сприяє більш ефективному засвоєнню математичної термінології. Охарактеризовано сучасні цифрові засоби та технології, що використовуються для підтримки мовленнєвого розвитку під час навчання математики. Доведено, що найбільшу результативність забезпечує поєднання візуалізації, інтерактивної взаємодії та персоналізації навчання. Виявлено основні педагогічні, методичні та організаційні проблеми використання інформаційних технологій, серед яких недостатня адаптованість окремих цифрових ресурсів до особливих освітніх потреб учнів, обмежене методичне забезпечення, нерівномірний рівень технічного оснащення закладів освіти та потреба в підвищенні цифрової компетентності педагогів. Узагальнено напрями вдосконалення використання інформаційних технологій у спеціальній школі, що передбачають розроблення адаптованих цифрових ресурсів, ширше використання інтерактивних засобів навчання та впровадження персоналізованих освітніх рішень. Зроблено висновок, що інформаційні технології здатні суттєво підвищити ефективність мовленнєвого розвитку учнів із порушеннями слуху за умови їх педагогічно обґрунтованого використання в процесі математичної підготовки. Перспективи подальших досліджень пов’язані з вивченням можливостей адаптивних технологій і систем штучного інтелекту для підтримки мовленнєвого розвитку учнів із особливими освітніми потребами.