Правовий баланс економічної конкуренції та економічної безпеки медичних закладів у процесі релокації - Чуб, Антон Володимирович; Вареник, Олександр Сергійович; Чернявська, Богдана Вадимівна (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено правові аспекти забезпечення економічної конкуренції та економічної безпеки медичних закладів у контексті їх релокації. Проаналізовано чинне законодавство України, що регулює процеси переміщення закладів охорони здоров’я та формування спроможної мережі, а також нормативно-правові акти, які визначають порядок фінансування медичних послуг і здійснення державного контролю за концентрацією суб’єктів господарювання. Виявлено прогалини у правовому регулюванні балансу між державними інтересами забезпечення доступності медичних послуг та принципами вільної конкуренції. Обґрунтовано необхідність удосконалення механізмів державного контролю за концентрацією медичних закладів з урахуванням специфіки медичного ринку та воєнного стану. Запропоновано шляхи оптимізації правового регулювання з метою забезпечення економічної безпеки медичних закладів у процесі їх релокації та об’єднання. Окрему увагу в приділено системі фінансування медичних послуг як базовому елементу забезпечення економічної безпеки лікарень. Проаналізовано норми законодавства, що врегульовують порядок реалізації програми державних гарантій і виступає головним фінансовим інструментом як для евакуйованих, так і для місцевих медичних установ. Доведено, що стабільний перерозподіл капіталу запобігає банкрутству релокованих підприємств. Збалансування державного інтересу щодо збереження інфраструктури та ринкових принципів вільної конкуренції вимагає негайного усунення виявлених правових колізій.