Окремі аспекти правового механізму екологічної стандартизації в Україні - Чуб, Антон Володимирович; Паризький, Ігор Володимирович; Шнипко, Олена Сергіївна (Академічні візії, 2026)
Стаття присвячена дослідженню проблемних аспектів особливостей правового механізму екологічної стандартизації в Україні та його елементів. Визначено, що поняття, особливості та зміст правового механізму екологічної стандартизації обумовлюється такими поняттями та їх особливостями як «правовий механізм» та «екологічна стандартизація». З урахуванням наведених понять під правовим механізмом екологічної стандартизації запропоновано розуміти систему правових засобів, за допомогою яких забезпечується правовий вплив на суспільні відносини, що виникають в процесі стандартизації як діяльності, що полягає в установленні положень для загального та неодноразового використання щодо наявних чи потенційних завдань і спрямована на досягнення оптимального ступеня впорядкованості у сфері охорони навколишнього середовища, забезпечення екологічної безпеки, раціонального використання природних ресурсів тощо. Досліджено окремі елементи правового механізму екологічної стандартизації, які найбільш повно визначають особливості правового механізму екологічної стандартизації – нормативно-правові акти та норми права у сфері екологічної стандартизації, суб’єкти правового механізму екологічної стандартизації та правовідносини у сфері екологічної стандартизації. Встановлено, що недоліком Закону України «Про стандартизацію» як основного нормативного акту у сфері екологічної стандартизації є те, що він не визначає специфіку екологічної стандартизації, як одного з чи не найбільш важливих різновидів стандартизації, що вимагає окремого правового регулювання бодай на рівні однієї статті такого нормативного акту. При дослідженні суб’єктів правового механізму екологічної стандартизації звернуто увагу на те, що ними є також і Верховна Рада України як єдиний законодавчий орган в Україні, Президент України і Кабінет Міністрів України, які наділені значними повноваженнями у сфері стандартизації загалом та екологічної стандартизації зокрема. При дослідженні правовідносин у сфері екологічної стандартизації висловлено думку, що твердження про процесуальний характер правовідносин у сфері екологічної стандартизації є дискусійним. Вони є не процесуальними, а процедурними.