ЗАХОДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ: ПОГЛЯД АДВОКАТА - Підгородинська, Анастасія Вікторівна (Академічні візії, 2026)
У статті здійснено аналіз заходів забезпечення кримінального провадження крізь призму адвокатської практики. Досліджено правову природу заходів забезпечення кримінального провадження, їх значення для досягнення завдань кримінального судочинства та вплив на реалізацію конституційних прав і свобод людини. Встановлено, що заходи забезпечення кримінального провадження становлять передбачені кримінальним процесуальним законом заходи процесуального примусу, що застосовуються уповноваженими суб’єктами з метою забезпечення належного перебігу кримінального провадження, виконання процесуальних обов’язків його учасниками та досягнення завдань кримінального судочинства. Особливу увагу приділено проблемам застосування запобіжних заходів, арешту майна, тимчасового доступу до речей і документів, відсторонення від посади та інших процесуальних механізмів примусу. Розглянуто питання співвідношення заходів забезпечення кримінального провадження із процесуальним примусом, а також проблемам дотримання прав людини під час їх застосування. Узагальнено сучасні наукові підходи щодо класифікації заходів забезпечення кримінального провадження та визначено напрями вдосконалення законодавства і правозастосовної практики. Пропонується висновок з погляду адвоката про те, що основними проблемами сучасної практики залишаються формальний підхід до оцінки ризиків при застосуванні запобіжних заходів, надмірне використання арешту майна, недостатня аргументованість окремих клопотань про тимчасовий доступ до речей і документів та обмежені можливості оперативного судового захисту. Визначено, що подальший розвиток кримінального процесуального законодавства України повинен здійснюватися з урахуванням правових позицій Верховного Суду, практики ЄСПЛ та сучасних наукових напрацювань українських учених-процесуалістів, що сприятиме зміцненню гарантій прав людини та реалізації принципу верховенства прав