ОЦІНКА ВПЛИВУ ВИСОКОРИЗИКОВИХ СИСТЕМ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ НА ПРАВА ЛЮДИНИ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПРАВОВОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ - Варинський, Владислав Олексійович (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено оцінку впливу високоризикових систем штучного інтелекту на права людини як самостійний інструмент правової політики України в умовах євроінтеграції, воєнного стану та інтенсивної цифровізації публічного сектору. Обґрунтовано, що автономні системи озброєння, алгоритмічні інструменти у медицині, правоохоронній діяльності, правосудді, освіті та науці мають спільну ознаку підвищеного ризику: вони здатні впливати на життя, здоров’я, приватність, рівність, справедливий суд, людську автономію та довіру до державних інституцій. Доведено, що традиційна модель постфактум-відповідальності є недостатньою для таких технологій, оскільки шкода від помилкових або дискримінаційних алгоритмічних рішень може мати масовий, прихований, кумулятивний і складно відновлюваний характер. Підкреслено, що правова політика у сфері штучного інтелекту має бути не лише інноваційно орієнтованою, а й превентивною, процедурно прозорою та сумісною з принципами верховенства права. На підставі аналізу AI Act, Рекомендації CM/Rec(2020)1 Комітету Міністрів Ради Європи, позицій ВООЗ, МКЧХ, ЮНЕСКО, CEPEJ, а також українських доктринальних підходів запропоновано розглядати HRIA/FRIA як обов’язкову ex ante-процедуру для високоризикових систем штучного інтелекту у публічному секторі. Така процедура має включати ідентифікацію цілей використання системи, класифікацію ризиків, перевірку якості та походження даних, аналіз впливу на вразливі групи, встановлення меж людського нагляду, аудит, логування, прозорість, механізми пояснення, оскарження та періодичний післявпроваджувальний моніторинг. Додатково акцентовано увагу на необхідності незалежного контролю, фіксації відповідальних суб’єктів і недопущення формального перетворення оцінки впливу на внутрішню адміністративну анкету. Сформульовано пропозиції щодо закріплення оцінки впливу в Концепції розвитку штучного інтелекту в Україні, майбутньому рамковому законі та галузевих актах для оборонної, медичної, правоохоронної, судової й освітньої сфер.