Захист авторських прав у контексті взаємодії права власності та свободи вираження поглядів: практика Європейського суду з прав людини - Максимюк, Олександр Дмитрович (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено особливості захисту права у контексті взаємодії права інтелектуальної власності та свободи вираження поглядів, а також визначено критерії забезпечення справедливого балансу між інтересами авторів та суспільними інтересами на основі практики Європейського суду з прав людини та стандартів дії принципу верховенства права. Проаналізовано підходи ЄСПЛ до розуміння інтелектуальної власності як майна у значенні статті 1 Протоколу № 1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Особливу увагу приділено співвідношенню авторського права зі свободою вираження поглядів, гарантованою статтею 10 Конвенції. Розглянуто ключові рішення ЄСПЛ, які сформували сучасні стандарти захисту авторських прав. Констатовано, що ефективність механізмів захисту авторських прав – ключовий індикатор практичної реалізації принципу верховенства права, що вимагає не формального дотримання законодавчих приписів, а їх тлумачення в контексті захисту свободи творчості та економічних інтересів автора. Узагальнення рішень Європейського суду з прав людини дало підстави стверджувати, що авторське право одна з конвенційних гарантій захисту прав людини, складова права кожного на мирне володіння результатами своєї творчої та інтелектуальної діяльності. Досліджено практику Європейського суду з прав людини наголошує, що охорона авторських прав не може здійснюватись ізольовано від інших базових засад та фундаментальних цінностей демократичного суспільства, передусім свободи вираження поглядів, суспільного інтересу на розповсюдження культурних надбань. Ключовою основою розгляду авторських спорів в Європейському суді з прав людини є забезпечення справедливого балансу між узгодженням приватного інтересу автора твору та публічними потребами інформаційного суспільства. Наголошено, що така позиція сприяє не тільки належному рівню правової охорони результатів творчої діяльності, а й посилює національний порядок у напрямі дотримання принципу верховенства права та належного реагування на сучасні виклики у сфері інтелектуальної власності.