ПРОБЛЕМИ ЕКВІВАЛЕНТНОСТІ ПІД ЧАС ПЕРЕКЛАДУ АНГЛОМОВНИХ ВІЙСЬКОВИХ ТЕКСТІВ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ - Щеголєва, Тетяна Леонідівна (Академічні візії, 2026)
У статті проаналізовано проблеми досягнення перекладацької еквівалентності під час відтворення англомовних військових текстів українською мовою в умовах інтенсивного розвитку військової термінології та трансформації безпекового дискурсу. Охарактеризовано основні теоретичні підходи до трактування категорії еквівалентності, зокрема концепції формальної та динамічної еквівалентності, а також функціоналістичні засади перекладу з урахуванням комунікативної мети тексту. Визначено, що у військовому перекладі домінує змістово-функціональна модель, зорієнтована на забезпечення комунікативної адекватності та нормативної точності. З’ясовано специфіку реалізації еквівалентності на лексико-семантичному, граматичному та прагматичному рівнях, зокрема під час перекладу спеціалізованої термінології, абревіатур, неологізмів, ідеологічно маркованих і культурно зумовлених одиниць. Обґрунтовано доцільність застосування різних перекладацьких стратегій, зокрема калькування, транслітерації, експлікації, конкретизації, стилістичної нейтралізації, залежно від жанрової належності тексту та вимог офіційного військового дискурсу. Доведено, що забезпечення еквівалентності у військових текстах потребує поєднання термінологічної стандартизації, корпусного аналізу, використання інструментів машинної підтримки перекладу з обов’язковим постредагуванням та експертної верифікації. Окремо враховано сучасні дослідження військової термінології, абревіації, номенклатурних назв і машинного перекладу, оскільки ці напрями безпосередньо впливають на точність міжмовної взаємодії у військово-професійному середовищі. Сформовано висновки про те, що еквівалентність у військовому перекладі має інтегративний характер і досягається шляхом комплексного врахування структурних, семантичних і прагматичних параметрів тексту в межах конкретної комунікативної ситуації.