Штучний інтелект у військовій сфері: міжнародно-правове регулювання та безпекові виклики - Аблазов, Іван Валерійович (Академічні візії, 2025)
У статті досліджено застосування штучного інтелекту у військовій сфері крізь призму міжнародно-правового регулювання, безпекових викликів та етичних ризиків, котрі спричиняють дані процеси. Актуальність теми зумовлена тим, що в умовах війни Росії проти України ШІ став важливим інструментом розвідки, управління військами, обробки великих масивів даних, логістики, кібербезпеки, моделювання операцій, застосування автономних платформ і підтримання управлінських рішень. Водночас, автономізація військових систем створює ризики втрати людського контролю, помилкової ідентифікації цілей, ескалації конфлікту та ускладнення юридичної відповідальності. Метою статті є виявлення й аналіз особливостей застосування штучного інтелекту у військовій сфері на основі визначення специфіки міжнародно-правового регулювання використання таких технологій, виділення ключових безпекових, правових та етичних викликів, а також окреслення напрямів удосконалення міжнародного та національного нормативно-правового регулювання військового ШІ. Методологічну основу дослідження становлять діалектичний метод, системний метод, формально-юридичний метод, порівняльно-правовий метод, метод правового моделювання, метод аналізу міжнародних відносин та етичний підхід. Розкрито основні напрями використання ШІ у військовій сфері, зокрема, в розвідці, спостереженні, кібербезпеці, автономних і напівавтономних системах, генеративному ШІ та автоматизованому аналізі бойової обстановки. Проаналізовано застосовність принципів міжнародного гуманітарного права, зокрема, розрізнення, пропорційності, обережності, військової необхідності та заборони надмірних страждань. Окрему увагу приділено змістовному контролю людини, відповідальності держав, командирів, операторів і розробників, а також фрагментарності міжнародного регулювання. Обґрунтовано необхідність формування комплексної нормативної моделі, що поєднуватиме міжнародне право, національне законодавство, технічні стандарти, правові огляди нових систем і гарантії відповідального застосування ШІ.