Вплив клієнтоорієнтованого сервісу на рівень утримання клієнтів у барберській індустрії: авторська модель «trust bowl» (чаша довіри) - Грицьків, Тарас Сергійович (Академічні візії, 2026)
У статті здійснено теоретичне обґрунтування впливу клієнтоорієнтованого сервісу на рівень утримання клієнтів у барберській індустрії. Актуальність дослідження зумовлена загостренням конкуренції на ринку чоловічих перукарських послуг, зростанням вартості залучення нового клієнта та усвідомленням того, що економічна стійкість барбершопу значною мірою визначається не разовими візитами, а здатністю формувати довготривалі стосунки з клієнтом. Розглянуто сервіс як цілісну систему утримання, що охоплює раціональні, емоційні та комунікаційні чинники лояльності. Проаналізовано природу емоційного звʼязку між майстром і клієнтом, механізми персоналізації обслуговування та роль післясервісної комунікації у формуванні повторних візитів. Наукова новизна дослідження полягає у запропонованій авторській моделі формування довіри клієнта у сфері персональних послуг — моделі «Trust Bowl» (Чаша довіри), яка структурує процес побудови лояльності у вигляді пʼятирівневої метафоричної конструкції: основа (перший контакт), стінки (технічна компетентність), наповнення (персоналізація), тепло (емоційний звʼязок) і кришка (післясервісна комунікація). Обґрунтовано, що цілісність Чаші, тобто узгоджена дія всіх пʼяти рівнів, є умовою стабільного утримання клієнта, тоді як послаблення будь-якого рівня спричиняє «витікання» довіри. Окреслено практичні індикатори сформованості кожного рівня та перспективи подальших досліджень.