Теоретико-методичні засади оцінювання мовленнєвих компетентностей здобувачів освіти у процесі вивчення англійської мови - Усик, Людмила Миколаївна; Черчата, Лідія Михайлівна; Король, Лариса Леонідівна (Академічні візії, 2026)
У статті розглядаються теоретико-методичні засади оцінювання мовленнєвих компетентностей здобувачів освіти у процесі вивчення англійської мови в умовах реалізації компетентнісної парадигми освіти. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю переходу від традиційних знаннєво орієнтованих моделей оцінювання до сучасних підходів, що забезпечують комплексне вимірювання рівня сформованості іншомовної комунікативної компетентності та її практичної реалізації в мовленнєвій діяльності. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування сучасних підходів до оцінювання мовленнєвих компетентностей здобувачів освіти, а також визначення ефективних методів, критеріїв і інструментів вимірювання рівня сформованості іншомовної комунікативної компетентності. Нами використано наступні методи дослідження: теоретичний аналіз і синтез; порівняльний та структурно-логічний аналіз; описовий та інтерпретаційний методи для характеристики критеріїв оцінювання та формулювання узагальнених висновків. Результати дослідження свідчать, що сучасна система оцінювання мовленнєвих компетентностей перебуває в стані активної трансформації, що проявляється у переході до компетентнісно орієнтованих і рівневих моделей вимірювання. Встановлено, що мовленнєва компетентність є ключовим компонентом іншомовної комунікативної компетентності та реалізується через основні види мовленнєвої діяльності: аудіювання, говоріння, читання та письмо. Обґрунтовано, що ефективне оцінювання можливе за умови застосування чітко визначених критеріїв (fluency, accuracy, vocabulary range, pronunciation, interaction, content, organization, mechanics), а також міжнародної шкали CEFR (A1–C2), яка забезпечує стандартизацію та об’єктивність вимірювання. Висновки підтверджують, що сучасна система оцінювання мовленнєвих компетентностей поступово переходить до інтегрованої компетентнісно-орієнтованої моделі, яка поєднує традиційні педагогічні підходи з цифровими інструментами та міжнародними стандартами.