Формування рецептивних компетентностей у майбутніх учителів іноземних мов з використанням штучного інтелекту - Дацків, Ольга Павлівна (Академічні візії, 2026)
Стрімка еволюція штучного інтелекту зумовила трансформацію підходів до навчання мов, започаткувавши інноваційні педагогічні методики та водночас створивши низку нових комплексних викликів. Мета дослідження – розробити та теоретично обґрунтувати методичну модель формування компетентності в аудіюванні та читанні у майбутніх учителів іноземних мов із застосуванням великих мовних моделей Claude і застосунку Natural Reader Text to Speech AI, а також перевірити її ефективність в умовах педагогічного експерименту. Методи дослідження охоплюють теоретичний аналіз наукової літератури, синтез підходів до навчання рецептивних видів мовленнєвої діяльності, педагогічний експеримент із залученням 55 студентів спеціальності А4 Середня освіта, предметної спеціальності A4.02 Середня освіта (Мова та зарубіжна література), спеціалізації A4.021 Англійська мова та зарубіжна література, а також методи математичної статистики (t-критерій Стьюдента, кореляційний аналіз Пірсона) для опрацювання емпіричних даних. Результати дослідження засвідчили, що систематичне використання великих мовних моделей Claude і застосунку Natural Reader Text to Speech AI значно підвищує рівень сформованості рецептивних компетентностей у майбутніх учителів. За результатами постекспериментального зрізу, показник рівня сформованості вмінь аудіювання в експериментальній групі зріс у середньому на 18,4%, тоді як у контрольній – на 6,7%. Показники читацьких умінь в експериментальній групі покращились на 21,2% порівняно з 8,1% у контрольній групі. Анкетування та обговорення у фокус групах учасників педагогічного експерименту підтвердило суб’єктивну задоволеність 89,3% студентів використанням великих мовних моделей Claude і застосунку Natural Reader Text to Speech AI в освітньому процесі, а також зростання їхньої мотивації до самостійного вдосконалення іншомовної комунікативної компетентності поза межами аудиторних занять. Наукова новизна дослідження полягає у тому, що вперше розроблено та апробовано поетапну методичну модель формування англомовної компетентності в аудіюванні та читанні майбутніх учителів іноземних мов на основі систематизованого застосування педагогічно доцільних великих мовних моделей Claude і застосунку Natural Reader Text to Speech AI. Практичне значення результатів полягає у можливості їх безпосереднього впровадження у навчальний процес педагогічних університетів у межах дисциплін, спрямованих на формування іншомовної комунікативної та професійно орієнтованої компетентності здобувачів вищої освіти, а також у системі підвищення кваліфікації вчителів англійської мови.