Інтелектуалізація процесів управління нерухомістю на основі штучного інтелекту: стратегічні можливості та виклики для бізнесу - Горьовий, Василь Павлович; Котвицька, Наталія Миколаївна; Заславець, Сергій Миколайович (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено теоретичні та прикладні аспекти інтелектуалізації процесів управління нерухомістю на основі технологій штучного інтелекту (ШІ) в умовах цифрової трансформації ринку нерухомості. Актуальність теми зумовлена стрімким поширенням PropTech-інновацій, зростанням обсягів даних про об’єкти нерухомості та необхідністю підвищення ефективності управлінських рішень в умовах підвищеної ринкової волатильності. Метою дослідження є розробка концептуальної трирівневої моделі інтелектуалізації управління нерухомістю та виявлення стратегічних можливостей і викликів для бізнесу. Методологічну основу становлять системний аналіз, порівняльний метод, контент-аналіз міжнародних галузевих звітів, а також анкетне опитування менеджерів і власників компаній з управління нерухомістю. Систематизовано шість ключових сфер застосування ШІ: автоматизована оцінка вартості (AVM), предиктивне технічне обслуговування, NLP-аналіз документів, генеративний ШІ у клієнтських комунікаціях, оптимізація енергоспоживання та управління орендним портфелем. Результати дослідження підтверджують суттєву диференціацію показників ефективності між компаніями з інтегрованим ШІ-стеком та без нього: точність оцінки об’єктів у три рази вища, час закриття угоди у 1,9 раза коротший, рентабельність активів вища на 3,5 в.п. Крім того, встановлено позитивний вплив використання ШІ на рівень клієнтської задоволеності, швидкість обробки запитів та якість управління ризиками, що сприяє зміцненню конкурентних позицій компаній на ринку. Запропоновано трирівневу концептуальну модель (операційний–портфельний–ринковий рівні), що систематизує механізми впровадження ШІ та їхній вплив на показники ефективності управління нерухомістю. Наукова новизна дослідження полягає у розробці цілісної концепції інтелектуалізації галузі з урахуванням специфіки українського ринку нерухомості в умовах відновлення. Практична цінність одержаних результатів полягає у можливості їх використання компаніями для формування цифрових стратегій розвитку, підвищення ефективності управління активами та забезпечення довгострокової стійкості бізнесу.