Щодо умов та порядку призначення окремих видів соціальної допомоги сім’ям із дітьми - Кметь, Т.О.; Антонюк, О.О.; Ортлер, Я.А.; Остапенко, Леонід Олексійович (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено комплексний характер системи соціальної допомоги сім’ям з дітьми в Україні як стратегічного інструменту державної політики. Проаналізовано класифікацію видів підтримки, що включає прямі грошові виплати (допомога при народженні, підтримка малозабезпечених та багатодітних сімей, виплати на дітей під опікою), систему пільг та соціальний супровід. Розглянуто нормативно-правове підґрунтя, зокрема роль Конституції України та галузевого законодавства, а також вплив міжнародних стандартів. Особливу увагу приділено трансформації соціальної політики в умовах воєнного стану: впровадженню цифрових технологій через платформу «Дія», централізації виплат через Пенсійний фонд та посиленню адресності допомоги. Здійснено порівняльний аналіз із європейським досвідом соціального забезпечення. Зроблено висновок, що сучасна модель поступово переходить від пасивного розподілу коштів до адаптивної системи захисту інтересів дитини.