Освітній кейс «EduProduct Lab» як інноваційний освітній продукт для підготовки майбутніх освітян - Поліщук, Світлана Вікторівна; Ямполь, Юрій Віталійович (Академічні візії, 2026)
У статті обґрунтовано авторський освітній кейс «EduProduct Lab: від проблеми до прототипу» як інноваційний освітній продукт, призначений для підготовки майбутніх освітян, керівників закладів освіти, педагогів-дослідників і розробників навчально-методичних матеріалів. Актуальність теми зумовлена тим, що сучасний заклад освіти потребує не лише окремих цифрових інструментів, а цілісної методики перетворення педагогічної проблеми на перевірюваний освітній продукт: програму, курс, методику, цифровий ресурс або освітній кейс. Показано, що інноваційний продукт в освіті має бути пов’язаний із внутрішньою системою забезпечення якості освіти, доказовою культурою ухвалення управлінських рішень, академічною доброчесністю, цифровою компетентністю педагогічних працівників і реальною здатністю освітньої організації до самооцінювання та вдосконалення. Метою статті є теоретичне обґрунтування, структурне моделювання та методичний опис освітнього кейсу «EduProduct Lab», а також визначення логіки його апробації в освітньому процесі. Методологічною основою дослідження стали системний, компетентнісний, діяльнісний, дизайн-орієнтований, процесний і ризик-орієнтований підходи. У роботі використано аналіз нормативних документів, узагальнення наукових джерел, педагогічне моделювання, матричне проєктування освітнього продукту, експертно-аналітичну перевірку змісту та розроблення критеріальної рубрики. Результатом дослідження є модель освітнього продукту, що поєднує п’ять взаємопов’язаних блоків: діагностичний, проєктувальний, прототипувальний, апробаційно-аналітичний і рефлексивно-впроваджувальний. Наукова новизна полягає у представленні освітнього кейсу не як допоміжного дидактичного матеріалу, а як повного циклу створення інновації: від виявлення проблеми до підготовки доказів результативності, оцінювання ризиків, корекції прототипу та підготовки до масштабування. Практичне значення полягає в тому, що запропонований кейс може бути використаний у підготовці магістрів спеціальності A1 Освітні науки, у програмах підвищення кваліфікації педагогічних працівників, у роботі педагогічних рад, методичних об’єднань, центрів професійного розвитку педагогічних працівників і в управлінських командах закладів загальної середньої освіти.