Адаптація Міжнародних стандартів оцінки для експертного визначення вартості знищених матеріальних активів підприємств - Костєнь, Олександр Олександрович (Академічні візії, 2023)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю адаптації Міжнародних стандартів оцінки до експертного визначення вартості знищених матеріальних активів підприємств в умовах воєнних втрат, обмеженості ринкової інформації та дефіциту вихідних даних. Метою статті є наукове обґрунтування особливостей і напрямів адаптації Міжнародних стандартів оцінки до експертного визначення вартості знищених матеріальних активів підприємств в умовах воєнних збитків. Використано методи системного аналізу, порівняльного аналізу, нормативно-правового аналізу, логічного узагальнення та експертного синтезу. Досліджено концептуальні положення Міжнародних стандартів оцінки, проаналізовано методичні підходи до визначення вартості знищених активів, обґрунтовано напрями їх адаптації до потреб судово-експертної практики. Виявлено основні методичні, інформаційні та нормативно-правові проблеми експертного оцінювання. Доведено доцільність комплексного використання різних джерел інформації, стандартизації експертних процедур та гармонізації міжнародних і національних підходів. Перспективи подальших досліджень пов’язані з удосконаленням методичного забезпечення оцінювання знищених активів та використанням цифрових доказів у судово-експертній практиці.