Методичні засади навчання формальних моделей операційних систем у контексті теоретичної інформатики - Стоцький, Іван Володимирович; Голуб, Олександр Олександрович; Налісний, Геннадій Іванович; Костенко, Віталій Петрович (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено методичні засади навчання формальних моделей операційних систем у контексті теоретичної інформатики та професійної підготовки майбутніх ІТ-фахівців. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення рівня формалізації викладання дисципліни «Операційні системи» та інтеграції formal methods у сучасну ІТ-освіту. Проаналізовано сучасні підходи до використання автоматних моделей, графів ресурсів, сіток Петрі та мов формальної специфікації у процесі викладання операційних систем. Встановлено, що використання формалізованих моделей забезпечує поглиблене розуміння механізмів функціонування ОС, сприяє розвитку системного мислення, навичок логічного аналізу, верифікації системних станів та формалізованого опису процесів синхронізації і розподілу ресурсів. У результаті проведеного порівняльного аналізу визначено дидактичні можливості та обмеження різних підходів до формалізації процесів функціонування операційних систем. З’ясовано, що модель Холта забезпечує формування уявлень про взаємодію процесів і ресурсів та механізми виникнення тупикових ситуацій, state-machine approach сприяє формалізованому опису системних станів і перевірці властивостей системної поведінки, а використання сіток Петрі забезпечує наочне представлення процесів конкурентності та взаємного виключення. Обґрунтовано доцільність поєднання формальних моделей із практично орієнтованими формами навчання, зокрема лабораторним моделюванням системних процесів і використанням засобів model checking. Доведено, що інтеграція formal methods у структуру дисципліни «Операційні системи» створює передумови для переходу від описового засвоєння системних механізмів до їх логічно та математично структурованого аналізу. Запропоновані методичні підходи можуть бути використані під час розроблення навчальних програм, лабораторних практикумів та цифрових засобів моделювання у закладах вищої освіти.