Формування моделі ризик-орієнтованого управління розвитком аграрних підприємств в умовах невизначеності - Соколюк, Сергій Юрійович; Жемердєєв, Антон Олексійович (Академічні візії, 2026)
У статті обґрунтовано науково-методичні підходи до формування моделі ризик-орієнтованого управління розвитком аграрних підприємств в умовах невизначеності. Актуальність дослідження зумовлена посиленням нестабільності зовнішнього середовища, воєнними ризиками, коливаннями аграрних ринків, логістичними обмеженнями, кліматичними змінами, дефіцитом фінансових ресурсів і зростанням виробничих витрат. Визначено, що традиційні підходи до управління розвитком аграрних підприємств не забезпечують достатнього рівня адаптивності, стійкості та стратегічної результативності. Розкрито сутність ризик-орієнтованого управління як системи управлінських дій, спрямованих на ідентифікацію, оцінювання, моніторинг і мінімізацію ризиків у процесі прийняття управлінських рішень. Систематизовано зовнішні та внутрішні ризики, що впливають на розвиток аграрних підприємств, зокрема природно-кліматичні, ринкові, фінансово-кредитні, логістичні, інституційно-правові, воєнно-безпекові, організаційно-управлінські, виробничо-технологічні, кадрові, інвестиційні та інформаційно-аналітичні ризики. Запропоновано структурно-логічну модель ризик-орієнтованого управління розвитком аграрних підприємств, яка охоплює моніторинг зовнішнього і внутрішнього середовища, ідентифікацію та оцінювання ризиків, визначення критичних зон розвитку, вибір управлінських рішень, реалізацію заходів ризик-менеджменту, контроль результатів і адаптацію стратегії розвитку. Окреслено очікувані результати впровадження моделі, що проявляються в управлінській, стратегічній, фінансово-економічній, виробничій, інформаційно-аналітичній, конкурентній і соціальній площинах. Зроблено висновок, що запропонована модель сприяє підвищенню стійкості, адаптивності та конкурентоспроможності аграрних підприємств в умовах невизначеності.