Застосування генеративного штучного інтелекту у формуванні професійно-орієнтованої цифрової компетентності майбутніх юристів у коледжі - Шайнер, Ганна Ігорівна (Академічні візії, 2026)
У статті обґрунтовано теоретичні та практичні аспекти інтеграції генеративного штучного інтелекту (ШІ) та великих мовних моделей (LLM) в освітній процес закладів фахової передвищої освіти для формування професійно-орієнтованої цифрової компетентності майбутніх фахових молодших бакалаврів права, а також проаналізовано супутні соціо-правові та педагогічні ризики. На основі синергії системного, компетентнісного та діяльнісного підходів, а також методів педагогічного моделювання та аналізу кейсів (зокрема, судових прецедентів США та Китаю) доведено необхідність переходу від знанієвої до діяльнісної моделі навчання. Розкрито потенціал генеративного ШІ як інструменту оптимізації рутинних процесів студентів (пошук нормативних баз, аналіз великих масивів даних) та симуляції професійних сценаріїв. Окрему увагу приділено іншомовній підготовці майбутніх юристів (ESP); визначено, що ШІ діє як адаптивний контекстуальний тютор, який деконструює англо-американські юридичні поняття та трансформує пасивний лексичний запас у навички активної комунікації через рольові ігри та миттєвий зворотний зв’язок. Запропоновано дуалістичну модульну структуру ШІ-компетентності, що складається з інваріантного (універсальний промпт-інжиніринг, академічна автономія) та варіативного (професійне юридичне ПЗ) модулів. Виявлено та систематизовано ключові ризики: «галюцинації» нейромереж, ШІ-плагіат, девіація фундаментальної освіти та кліпове мислення. Визначено роль студента як критичного супервізора цифрових асистентів, що вимагає навичок верифікації даних через офіційні реєстри. Обґрунтовано рекомендації щодо інституційного регулювання використання ШІ та трансформації форматів державної підсумкової атестації (ДПА) шляхом впровадження усних захистів та практико-орієнтованих кейсів. Матеріали дослідження можуть бути використані для оновлення освітніх програм спеціальності 081 «Право» та програм підвищення кваліфікації викладачів закладів фахової передвищої освіти.