Психічне здоров’я нації в умовах воєнних загроз: правовий та безпековий аспект - Щур, Назарій (Академічні візії, 2026)
Статтю присвячену проблемам комплексного правового аналізу психічного здоров’я нації в умовах воєнних загроз. Автором констатовано, що проблема забезпечення, охорони та захисту права на психологічне здоров’я населення є актуальною на сучасному етапі розвитку державності через глобальні та регіональні загрози масового характеру. Звернуто увагу, що для України питання особливо актуалізується через довготривале перебування нашого суспільства в умовах конвенційних військових загроз, що активізувалися з повномасштабним вторгненням держави-агресорки. Умотивовано, що психічне здоров’я як охоронюваний законом юридичний інститут складається з правовідносини, що регулюють сферу охорони, захисту та протидії психічних розладів у населення (сюди включено широкий спектр станів, у тому числі нервові розлади та розлади, пов’язані з вживанням психоактивних речовин, а також стани, що включають депресію та занепокоєння, стани, а також важкі та інвалідні стани, такі як шизофренія та біполярний розлад, стани, що спричиняють думки про самогубство, посткризові психологічні стани, епілепсія, деменція) та правовідносин у сфері психічного благополуччя як чинник соціального добробуту населення. У статті доводиться, що національна система права в основних концептах відповідає міжнародним стандартам громадського здоров’я. Додаткового правового регулювання та комплексного юридичного регулювання потребує безпековий вимір державної політики у сфері охорони психічного здоров’я, оскільки цей інститут виступає елементом національної безпеки держави та розвитку наступних поколінь, післявоєнного відновлення України. Акцентовано увагу на стратегічному, довготривалому підхід до політики у сфері охорони психічного здоров’я, оскільки Україна перебуває в стані війни вже тривалі роки, тому існують вже покоління людей які проживають своє життя у військово-політичній реальності, що безумовно вплине на майбутнє українське покоління.