Турисько-краєзнавча робота як засіб формування особистості в сучасній системі освіти - Браславська, Оксана (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено педагогічний потенціал туристсько-краєзнавчої роботи як засобу формування особистості учня в сучасній системі освіти в умовах упровадження концепції Нової української школи, цифрової трансформації освітнього процесу та викликів повномасштабного збройного вторгнення. Метою дослідження є розкриття функціональної структури туристсько-краєзнавчої діяльності, визначення ефективних форм і методів її організації та виявлення ключових викликів упровадження в умовах воєнного часу. Методологічну основу дослідження становлять теоретичні методи аналізу, синтезу, узагальнення та систематизації наукової літератури, порівняльний, структурно-функціональний і нормативно-документальний аналіз. Джерельну базу дослідження складають вітчизняні наукові публікації, монографії, навчальні програми туристсько-краєзнавчого напряму, затверджені Інститутом модернізації змісту освіти, а також зарубіжні дослідження у галузі outdoor education та place-based learning. Встановлено, що ефективність туристсько-краєзнавчої роботи як засобу формування особистості визначається не ізольованою дією кожної з функцій, а їхньою інтеграцією в єдиному педагогічному процесі. Виявлено, що в умовах повномасштабного збройного вторгнення туристсько-краєзнавча робота трансформується із традиційного засобу виховання в інструмент збереження національної ідентичності, культурної пам’яті та психологічної реабілітації учнів, набуваючи додаткової функції духовного спротиву та консолідації національної свідомості здобувачів освіти. Ідентифіковано ключові виклики впровадження туристсько-краєзнавчої роботи − безпекові обмеження воєнного стану, психологічний стрес учасників освітнього процесу, недостатність методичного забезпечення та дефіцит кваліфікованих фахівців − і обґрунтовано необхідність розроблення інноваційних організаційно-педагогічних моделей із залученням цифрових технологій і дистанційних форм краєзнавчої діяльності.