Соціальна участь дітей з аутизмом в інклюзивному освітньому середовищі - Лежньова, Марія Андріївна (Академічні візії, 2026)
Метою статті є обґрунтування трирівневої концептуальної моделі чинників соціальної участі дітей з розладами аутистичного спектра в інклюзивному освітньому середовищі на основі систематизації сучасних вітчизняних і закордонних наукових джерел. У дослідженні застосовано теоретичні методи: аналіз, синтез, порівняння та узагальнення наукових підходів до проблеми соціальної участі дітей з розладами аутистичного спектра; систематизацію джерел здійснено за принципами, наближеними до методології скопінгового огляду, з опрацюванням вісімнадцяти джерел за період 2010–2025 років. Розкрито зміст трьох рівнів чинників, що визначають соціальну участь дитини з аутизмом у закладі освіти. Охарактеризовано індивідуальний рівень, який охоплює вираженість симптоматики аутизму, комунікативні можливості, здатність до саморегуляції та сенсорні особливості дитини. Розглянуто інтеракційно-середовищний рівень, що включає якість стосунків між дитиною та педагогом, ставлення однолітків, психологічний клімат класу й адаптацію освітнього середовища за принципами універсального дизайну навчання. Систематизовано рівень підтримки та інтервенцій, який об’єднує доказово-базові практики — PECS, TEACCH, засоби альтернативної та допоміжної комунікації, опосередковані однолітками втручання та методи ігрового моделювання соціальних ситуацій. Наукова новизна полягає в тому, що вперше запропоновано інтегровану трирівневу модель чинників соціальної участі дітей з розладами аутистичного спектра, яка поєднує міжнародний доказовий досвід із специфікою української інклюзивної освіти в умовах реформи Нової української школи. Практичне значення результатів полягає в можливості використання розробленої моделі педагогами, практичними психологами та фахівцями інклюзивно-ресурсних центрів під час діагностики бар’єрів соціальної участі дитини та розроблення індивідуальної програми розвитку.