Морфологічна нормативність як складник культури наукового мовлення здобувачів вищої освіти - Крупеньова, Тетяна Іванівна; Прокопенко, Ліліана Іванівна; Євтушина, Тетяна Олександрівна; Босак, Ніна Федорівна (Академічні візії, 2026)
Стаття присвячена обґрунтуванню морфологічної нормативності як структурного складника культури наукового мовлення здобувачів вищої освіти в умовах реформування вищої освіти України та посилення вимог до якості наукової комунікації державною мовою. Метою дослідження є системний опис морфологічних зон підвищеного ризику порушення норми в наукових текстах здобувачів освіти і розроблення їхньої типології як інструменту вдосконалення мовної компетентності майбутніх фахівців. Для досягнення мети використано методи аналізу й синтезу наукової літератури, описовий метод для систематизації морфологічних особливостей наукового стилю, метод класифікації для побудови типології порушень і зіставний метод для розмежування нормативних і ненормативних варіантів граматичних форм. Основні результати дослідження полягають у виокремленні п’яти різновидів морфологічної нестабільності наукового мовлення здобувачів вищої освіти: активних дієприкметників теперішнього часу, варіантності відмінкових закінчень іменників чоловічого роду в родовому відмінку однини, форм узгодження числівників з іменниками, граматичного роду запозичених термінів і видо-часових форм у безособових конструкціях. Наукова новизна дослідження полягає в тому, що морфологічну нормативність уперше розглянуто не як суто лінгвістичну категорію, а як педагогічний конструкт – складник культури наукового мовлення, що підлягає цілеспрямованому формуванню в освітньому процесі; удосконалено класифікацію типових морфологічних порушень стосовно академічного мовлення студентів. Установлено, що значна частина таких помилок має системний характер і пояснюється взаємодією кількох чинників: недостатньою сформованістю мовної компетентності, міжмовною інтерференцією, впливом розмовного мовлення та цифрового комунікативного середовища, а також обмеженим досвідом редагування власних наукових текстів. Засвоєння граматичних норм повинно інтегруватися з розвитком академічного письма, удосконаленням комунікативної компетентності, формуванням навичок критичного аналізу й саморедагування наукових текстів.