Роль візуального навчання у розвитку мовленнєвих навичок з польської мови як іноземної - Касянчук, Наталія Миколаївна (Академічні візії, 2026)
У статті теоретично обґрунтовано комплексний підхід до інтенсифікації процесу вивчення польської мови як іноземної на основі трансформації статичних засобів наочності у динамічні когнітивні медіатори. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю подолання міжмовної та внутрішньомовної інтерференції в умовах цифровізації сучасної освіти. Праксеологічний аналіз наочних моделей дозволив виявити та зафіксувати суттєві обмеження репродуктивного підходу, оскільки ізольований статичний контент без належного структурного каркаса провокує тривалі ментальних пауз й призводить до передчасного виснаження операційної пам’яті студентів під час спроб побудови монологу. На основі отриманих даних у роботі доведено закономірність, за якої раціональна просторова декомпозиція граматичних правил та інтеграція цілісних мовних блоків мінімізують інтелектуальні зусилля мовця, забезпечуючи стійке зростання показників флективної точності. Наукова новизна роботи полягає у виявленні та диференціації когнітивного впливу різних типів наочності на архітектуру внутрішнього мовленнєвого задуму. Зокрема, встановлено дидактичну суперечність між залученням структурно-логічних карт та інтерактивної інфографіки, де остання максимізує швидкість спонтанного мовлення за рахунок незначного зниження граматичної правильності. Практичне значення одержаних результатів визначається розробкою прикладних алгоритмів вибору візуальних засобів залежно від конкретного педагогічного завдання. Отримані результати також створюють теоретичну базу для мінімізації психологічної тривожності студентів у процесі продукування мовлення, оскільки наявність гнучкого графічного каркаса знімає зайве когнітивне навантаження та усуває необхідність тривалого внутрішнього перекладу. Перспективним напрямом подальших досліджень у цьому контексті залишається створення та аналіз цілісних гібридних комплексів, здатних гармонійно поєднувати структурну строгість ментальних карт із мотиваційним потенціалом сучасних ігрових та мультимедійних технологій.