Питання кваліфікації перешкоджання законній професійній діяльності журналістів - Драган, О.В.; Форостяний, А.В.; Микитчик, О.В. (Академічні візії, 2026)
Стаття присвячена комплексному теоретико-правовому аналізу окремих дискусійних питань кримінально-правової кваліфікації перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ст. 171 КК України) в умовах сучасного реформування національного медіа-законодавства та викликів правового режиму воєнного стану. Досліджено трансформацію дефініції правового статусу потерпілого під впливом прийняття Закону України «Про медіа» та детерміновано критерії оцінки його ознак органами досудового розслідування. Визначено матеріальні та процесуальні межі законності професійної діяльності представників преси, військових кореспондентів, фіксерів та незалежних медіапрацівників у районах ведення бойових дій та на прилеглих територіях, зокрема через призму обмежень, встановлених військовими нормативно-правовими актами. Особливу увагу приділено детальному аналізу типових помилок правозастосовної практики при кваліфікації об’єктивної сторони складу вказаного кримінального правопорушення, які призводять до необґрунтованого закриття понад 70% відповідних кримінальних проваджень. Досліджено нормативну конструкцію та специфічний спосіб вчинення кримінального правопорушення, охоплений поняттям «будь-яке інше умисне перешкоджання». На підставі вивчення судової практики Касаційного Кримінального суду у складі Верховного Суду розроблено чіткі наукові правила відмежування ст. 171 КК України із суміжними складами кримінальних правопорушень (зокрема, ст. 296 КК України та ст. 345-1 КК України), де ключовим критерієм диференціації визначено зміст та спрямованість суб’єктивної сторони. Аргументовано авторську позицію щодо необхідності модернізації кримінально-правових засобів охорони свободи слова. Сформульовано конкретні пропозиції по вдосконаленню закону про кримінальну відповідальність шляхом доповнення ст. 171 КК України уніфікованою нормативною приміткою, яка легалізує інституційний захист новітніх суб’єктів цифрового медіапростору на основі функціонального критерію поширення інформації.