Компаративний аналіз міжнародних систем сертифікації спортивних арбітрів (на прикладі World Rugby, FIBA та IHF) - Квасниця, Ірина Миколаївна; Квасниця, Олег Михайлович; Дмитришин, Нікіта Олександрович (Академічні візії, 2026)
У статті здійснено компаративний аналіз міжнародних систем сертифікації спортивних арбітрів на прикладі Міжнародної федерації регбі (World Rugby), Міжнародної федерації баскетболу (FIBA) та Міжнародної федерації гандболу (IHF). Актуальність дослідження зумовлена доцільністю вдосконалення національних підходів до підготовки, оцінювання та професійного розвитку спортивних арбітрів відповідно до сучасних міжнародних стандартів. Метою дослідження є порівняльний аналіз організаційних моделей сертифікації, кваліфікаційних вимог, процедур оцінювання та особливостей професійної підготовки спортивних суддів у зазначених міжнародних федераціях. У процесі дослідження використано методи аналізу й узагальнення наукової літератури, нормативних документів, офіційних сайтів міжнародних спортивних федерацій, порівняльний та системний аналіз. Встановлено, що сучасні міжнародні системи сертифікації ґрунтуються на концепції безперервного професійного розвитку, стандартизованого оцінювання компетентностей і регулярного підтвердження кваліфікації арбітрів. Визначено три різні організаційні моделі сертифікації: компетентнісно-освітню (World Rugby), ліцензійну (FIBA) та модель підготовки кадрового резерву (IHF). Доведено, що тестування рівня фізичної підготовленості, критерії оцінювання та структура професійної підготовки адаптовані до специфіки кожного виду спорту, водночас усі федерації активно впроваджують цифрові технології навчання, відеоаналізу та моніторингу діяльності арбітрів. Результати дослідження свідчать про спільну тенденцію розвитку міжнародних систем сертифікації, що полягає у цифровізації процесів оцінювання, впровадженні компетентнісного підходу та підвищенні вимог до фізичної, когнітивної й комунікативної готовності спортивних арбітрів. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості використання міжнародного досвіду для вдосконалення системи підготовки та сертифікації спортивних суддів в Україні.