Цифрові інструменти та віртуальні лабораторії у професійній підготовці педагогів до реалізації міждисциплінарних STEM-проєктів - Пойда, Сергій Андрійович (Академічні візії, 2026)
Статтю присвячено дослідженню можливостей використання цифрових інструментів і віртуальних лабораторій у професійній підготовці педагогів до реалізації міждисциплінарних STEM-проєктів в умовах цифрової трансформації освіти. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю оновлення змісту педагогічної освіти відповідно до сучасних технологічних змін, поширення цифрових освітніх середовищ, розвитку генеративного штучного інтелекту (ГШІ) та зростання вимог до цифрової компетентності педагогічних працівників. Метою статті є теоретичне обґрунтування можливостей використання цифрових інструментів і віртуальних лабораторій у професійній підготовці педагогів, систематизація сучасних цифрових сервісів за їх педагогічним призначенням, визначення педагогічних умов їх ефективної інтеграції в освітній процес та розроблення практичних кейсів для реалізації міждисциплінарних STEM-проєктів. Методологічну основу дослідження становлять аналіз, узагальнення й систематизація наукових джерел, порівняльний аналіз функціональних можливостей цифрових сервісів, метод педагогічного моделювання й проєктування. Інформаційну базу дослідження склали сучасні наукові праці українських і зарубіжних учених, нормативно-правові документи у сфері освіти, міжнародні рекомендації щодо розвитку цифрової компетентності педагогів та офіційні матеріали цифрових платформ. У результаті дослідження запропоновано систематизацію цифрових інструментів відповідно до їх педагогічного призначення, що охоплює віртуальні лабораторії, засоби інженерного проєктування, сервіси аналізу даних, платформи командної взаємодії, засоби візуалізації та системи ГШІ. Визначено педагогічні умови ефективної інтеграції цифрових технологій у професійну підготовку педагогів, серед яких системне використання цифрових ресурсів у змісті навчання, розвиток цифрової компетентності, організація практикоорієнтованої проєктної діяльності, створення сучасного цифрового освітнього середовища та педагогічно виважене застосування технологій штучного інтелекту. Розроблено навчальні кейси, що демонструють можливості комплексного використання цифрового моделювання, програмування, аналізу даних і ГШІ під час виконання міждисциплінарних STEM-проєктів. Наукова новизна дослідження полягає в розробленні авторського підходу до систематизації цифрових інструментів за педагогічним призначенням, обґрунтуванні педагогічні умови їх інтеграції та визначенні практичні механізми використання цифрових технологій у професійній підготовці педагогів. Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості їх використання під час модернізації освітніх програм закладів вищої та післядипломної педагогічної освіти, розроблення навчально-методичного забезпечення, організації програм підвищення кваліфікації педагогічних працівників і впровадження міждисциплінарних STEM-проєктів у сучасному освітньому середовищі. У процесі роботи над дослідженням використовувались сервіси генеративного штучного інтелекту ChatGPT (https://chatgpt.com/) та Gemini (https://gemini.google.com/) для виявлення орфографічних та синтаксичних помилок і редагування мовного оформлення тексту, перекладу з іноземної мови. Змістові висновки та результати дослідження належать автору.