Вплив блокового підходу тренувань на стан морфометричних показників веслувальників на етапі спеціалізованої базової підготовки - Редьква, Юрій Богданович; Куцериб, Тетяна Миколаївна; Ладика, Петро Ігорович (Академічні візії, 2026)
Метою дослідження було оцінити ефективність авторської програми тренувань на розвиток фізичної підготовленості веслувальників у порівнянні зі стандартною програмою ДЮСШ упродовж 10-місячного тренувального циклу. Методи: Аналіз літературних джерел, педагогічне тестування та методи математичної статистики. У дослідженні брали участь 43 спортсмени, які були рівномірно розподілені на контрольну (КГ, n=21) та експериментальну (ЕГ, n=22) групи, які на початку експерименту не мали статистично значущих відмінностей у досліджуваних показниках (p>0,05), що забезпечувало їхню однорідність для подальшого порівняння. Методика дослідження включала серію антропометричних вимірювань які включали показники зросту, масу тіла, довжину тулуба з витягнутими руками, обвід грудної клітки у стані спокою, розмах рук та силові можливості кисті (динамометрія правої та лівої кисті). Результати: Результати дослідження показали, що в обидвох групах упродовж педагогічного експерименту спостерігалася позитивна динаміка морфометричних показників, однак у спортсменів експериментальної групи вона була більш вираженою. В експериментальній групі встановлено статистично значуще покращення всіх досліджуваних показників (p<0,05–0,0001), зокрема зросту, довжини тулуба з витягнутими руками, маси тіла, обводу грудної клітки, розмаху рук та сили правої і лівої кистей. Найбільші прирости зафіксовано за показниками сили правої кисті (10,72 % і 9,50 %), сили лівої кисті (8,74 % і 9,55 %), маси тіла (3,84 % і 3,12 %) та обводу грудної клітки (1,92 % і 3,35 %). У контрольній групі також відзначено статистично значуще покращення більшості морфометричних показників (p<0,05–0,0001), однак їх прирости були менш вираженими, а зміни маси тіла між другим і третім етапами дослідження не досягли статистичної значущості (p>0,05). Отримані результати свідчать про ефективність застосування блокового підходу до побудови тренувального процесу для оптимізації морфометричного розвитку веслувальників на етапі спеціалізованої базової підготовки.