МЕХАНІЗМИ УПРАВЛІННЯ ЛЮДСЬКИМИ РЕСУРСАМИ НА ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ В УМОВАХ ВІЙНИ - Король, Володимир Степанович (Академічні візії, 2026)
Статтю присвячено дослідженню механізмів управління людськими ресурсами на вітчизняних підприємствах в умовах війни. Обґрунтовано, що воєнні виклики суттєво трансформували підходи до кадрового менеджменту, актуалізувавши необхідність забезпечення кадрової стійкості, адаптивності персоналу та безперервності функціонування підприємств. Визначено особливості впливу мобілізаційних процесів, міграції населення, дефіциту кваліфікованих кадрів, цифровізації економіки та високого рівня невизначеності на систему управління людськими ресурсами. Запропоновано комплекс взаємопов’язаних механізмів управління людськими ресурсами: організаційно-адаптаційного, компетентнісно-розвиткового, соціально-мотиваційного та цифрово-аналітичного. Для кожного механізму визначено функціональне призначення, інструменти реалізації, суб’єктів та цільові орієнтири. Доведено, що їх комплексне застосування забезпечує збереження людського капіталу, підвищення кадрової резильєнтності, ефективне реагування на воєнні ризики, розвиток професійних компетентностей персоналу, зміцнення соціальної стійкості трудових колективів і цифрову трансформацію кадрових процесів. Встановлено, що інтеграція запропонованих механізмів у систему стратегічного управління підприємством створює передумови для забезпечення його конкурентоспроможності та успішного післявоєнного відновлення.