Педагогічні умови інтелектуального виховання дітей старшого дошкільного віку з порушеннями спілкування - Салогуб, Ольона Олександрівна (Академічні візії, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз педагогічних умов інтелектуального виховання дітей старшого дошкільного віку з порушеннями спілкування в умовах сучасної інклюзивної освіти. Актуальність дослідження зумовлена зростанням кількості дітей з особливими освітніми потребами, необхідністю забезпечення їхнього повноцінного когнітивного розвитку та недостатньою розробленістю комплексних педагогічних моделей, що поєднують сучасні доказові технології навчання і розвитку. Проаналізовано сучасні вітчизняні та зарубіжні наукові підходи до визначення сутності педагогічних умов, інтелектуального виховання та особливостей психолого-педагогічного супроводу дітей із порушеннями спілкування. Встановлено, що традиційні підходи до організації освітнього процесу не повною мірою забезпечують розвиток когнітивної, мовленнєвої, комунікативної та соціальної сфер цієї категорії дітей, що потребує інтеграції сучасних педагогічних технологій. У статті обґрунтовано систему педагогічних умов, яка передбачає комплексне використання структурованого навчального середовища TEACCH, прикладного аналізу поведінки (ABA), системи альтернативної комунікації PECS, засобів альтернативної та додаткової комунікації (AAC), а також партнерської взаємодії педагогів і батьків. Розкрито зміст кожної педагогічної умови, визначено їх функціональне призначення та механізми взаємодії у структурі освітнього процесу. Доведено, що інтеграція зазначених технологій забезпечує формування пізнавальної активності, розвиток мислення, уваги, пам’яті, мовленнєвої компетентності, комунікативної ініціативності, соціальної взаємодії та самостійності дітей старшого дошкільного віку з порушеннями спілкування. Практична значущість дослідження полягає у можливості використання запропонованої системи педагогічних умов під час розроблення авторських програм, організації інклюзивного освітнього середовища, підготовки педагогів та здійснення психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами.