Професійне вигорання викладача вищої школи в умовах війни та його вплив на якість освітнього процесу - Піроженко, Ірина Дмитрівна; Щенявська, Алла Володимирівна (Академічні візії, 2026)
Метою статті є дослідження професійного вигорання науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти України в умовах воєнного стану та визначення його впливу на якість освітнього процесу. Актуальність дослідження зумовлена тривалим впливом війни на систему вищої освіти, що супроводжується зростанням психоемоційного навантаження на викладачів, необхідністю адаптації до кризових умов та виконанням додаткових професійних і соціальних функцій. Методологія дослідження ґрунтується на поєднанні кількісних і якісних методів. Для збору емпіричних даних використано онлайн-опитування викладачів закладів вищої освіти, спрямоване на оцінювання рівня професійного навантаження, психологічного благополуччя та професійної ефективності. Отримані дані доповнено контент-аналізом відкритих відповідей респондентів щодо їхнього досвіду роботи в умовах війни та способів подолання професійних труднощів. Результати дослідження засвідчили, що професійне вигорання є одним із вагомих чинників, які впливають на якість вищої освіти в кризових умовах. Встановлено, що найбільш поширеними проявами вигорання є емоційне виснаження, зниження професійної мотивації, труднощі концентрації уваги та відчуття професійної невизначеності. Виявлено взаємозв’язок між високим рівнем тривожності, безпековими ризиками, зростанням адміністративного навантаження та зниженням продуктивності праці викладачів. Водночас визначено чинники професійної стійкості, серед яких важливу роль відіграють внутрішня мотивація, підтримка колег, гнучка організація навчального процесу та можливості професійного розвитку. Результати також засвідчили зростання ролі викладача як наставника й джерела психологічної підтримки студентів у період воєнних випробувань. Наукова новизна дослідження полягає в комплексному аналізі професійного вигорання викладачів як педагогічної та організаційної проблеми, що безпосередньо впливає на якість освітніх послуг в умовах війни. Обґрунтовано зв’язок між умовами професійної діяльності, психологічним благополуччям викладачів та ефективністю освітнього процесу. Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості їх використання для розроблення програм підтримки науково-педагогічних працівників, удосконалення системи управління персоналом у закладах вищої освіти та впровадження заходів профілактики професійного вигорання. Запропоновані рекомендації можуть бути корисними для керівників закладів освіти, гарантів освітніх програм і фахівців з академічного менеджменту з метою підвищення стійкості освітнього середовища та забезпечення якості вищої освіти.