Крос-культурні комунікаційні бар’єри в Україні як чинник виникнення економічних втрат у міжнародній діяльності - Лозінська, Любов Дмитрівна (Академічні візії, 2026)
Метою дослідження є наукове обґрунтування причинно-наслідкового зв’язку між крос-культурними комунікаційними бар’єрами та виникненням економічних втрат у міжнародній діяльності підприємств, а також формування практичних напрямів превентивного управління такими втратами. Об’єктом дослідження є процес міжкультурної взаємодії працівників, керівників, партнерів, постачальників і споживачів у межах міжнародних операцій. У статті систематизовано мовно-семантичні, контекстуальні, ціннісно-поведінкові, ієрархічно-статусні, часові, невербальні та цифрово-комунікаційні бар’єри. Обґрунтовано, що їх економічний вплив проявляється через помилки тлумачення домовленостей, затримки погоджень, повторне виконання робіт, зростання витрат на координацію, втрату контрактів, зниження продуктивності міжнародних команд, плинність персоналу, погіршення репутації та втрачені ринкові можливості. Визначено, що сукупні втрати мають прямий, непрямий і стратегічний характер, а їх масштаб залежить від складності операцій, кількості залучених культурних груп, рівня формалізації процедур, якості зворотного зв’язку та готовності персоналу до взаємодії у мультикультурному зовнішньому середовищі. Сформовано причинний ланцюг, за яким культурно зумовлена відмінність переходить у комунікаційне спотворення, помилкове управлінське рішення, операційний збій і фінансовий результат. Запропоновано модель переходу від реактивного усунення наслідків до превентивного управління, яка охоплює культурну діагностику партнерів, контекстуальну адаптацію повідомлень, стандарти підтвердження домовленостей, підготовку міжнародних команд, медіацію, облік комунікаційних збоїв та оцінювання пов’язаних із ними витрат. Доведено, що крос-культурний менеджмент повинен розглядатися як складова економічного управління ризиками міжнародної діяльності, оскільки якість комунікації безпосередньо впливає на швидкість операцій, договірну надійність, використання ресурсів і довгострокову конкурентоспроможність підприємств.