Роль консалтингу у формуванні адаптивної економічної політики України в умовах посилення міжкультурної взаємодії - Лозінська, Любов Дмитрівна (Академічні візії, 2026)
Метою дослідження є наукове обґрунтування ролі консалтингу у формуванні адаптивної економічної політики в умовах посилення міжкультурної взаємодії. Об’єктом дослідження є процес експертно-консультаційного супроводу розроблення, реалізації та коригування економічної політики з урахуванням культурних відмінностей учасників міжнародних економічних відносин. Розкрито зміст адаптивної економічної політики як системи цілей, регуляторних інструментів, комунікаційних процедур і механізмів зворотного зв’язку, що послідовно оновлюються відповідно до змін зовнішнього міжнародного та внутрішнього соціально-економічного середовища. Обґрунтовано, що консалтинг поєднує аналітичне опрацювання, міжкультурну діагностику, сценарне прогнозування, узгодження інтересів, проєктування управлінських рішень і супровід їх практичного впровадження. Визначено основні напрями консалтингового впливу, серед яких інформаційно-аналітичне забезпечення, оцінювання міжкультурних ризиків, підтримка політичного діалогу, координація державних органів влади та підприємницького сектору, розвиток компетентностей учасників і моніторинг суспільно-економічних наслідків. Запропоновано послідовність формування адаптивної економічної політики, яка охоплює виявлення проблемного поля, картування зацікавлених сторін, оцінювання культурних чинників, розроблення альтернативних сценаріїв, пілотування рішень, комунікаційний супровід і подальше коригування. Доведено, що належний консалтинговий супровід підвищує обґрунтованість регуляторних рішень, зменшує ризик комунікаційних суперечностей, посилює довіру між учасниками та забезпечує гнучкість економічної політики. Практичне значення результатів полягає у можливості їх застосування державними органами влади, органами місцевого самоврядування, підприємницькими об’єднаннями та міжнародними партнерами.