Роль кабінету медіатора у профілактиці та психологічному супроводі конфліктів в освітньому середовищі - Доценко, Ірина Віталіївна (Академічні візії, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена зростанням поширеності конфліктів і випадків булінгу в закладах освіти, які негативно впливають на психологічне благополуччя учасників освітнього процесу та потребують упровадження комплексних механізмів раннього виявлення, профілактики й конструктивного врегулювання конфліктів. Зростання значення відновних практик і психологічної підтримки актуалізує потребу в розробленні організаційних моделей, здатних об’єднати діяльність педагогів, психологічної служби, адміністрації закладу, батьків і здобувачів освіти в єдину систему забезпечення психологічної безпеки. Мета дослідження — обґрунтувати роль кабінету медіатора як інструмента профілактики конфліктів і психологічного супроводу в закладах освіти, узагальнити міжнародний досвід його організації та розробити практичну модель функціонування, що відповідає потребам української системи освіти. У дослідженні використано методи аналізу та синтезу наукової літератури, порівняльного аналізу міжнародних підходів до профілактики конфліктів, статистичного аналізу адміністративних справ щодо булінгу, а також методи систематизації, моделювання та графічної візуалізації результатів. За результатами дослідження виявлено тенденцію до зростання кількості адміністративних справ щодо булінгу з переважанням психологічних форм насильства, що обґрунтовує необхідність розвитку систем ранньої психологічної підтримки учасників освітнього процесу. Узагальнення міжнародного досвіду дозволило виокремити найбільш ефективні підходи, засновані на поєднанні психологічного супроводу, медіації, відновних практик, підготовки персоналу, взаємодії із сім’єю та системного моніторингу конфліктів. Розроблено функціональну модель діяльності кабінету медіатора, алгоритм реагування на конфліктні ситуації, структурно-функціональну модель його взаємодії із суб’єктами освітнього процесу та обґрунтовано розмежування професійних функцій медіатора і практичного психолога на всіх етапах роботи з конфліктом.