Акмеологічні засади управління якістю педагогічної освіти в умовах сучасних освітніх трансформацій - Федорчук, Вікторія Вікторівна (Академічні візії, 2026)
У статті здійснено теоретико-методологічний аналіз акмеологічних засад управління якістю педагогічної освіти в умовах сучасних трансформацій освітнього середовища. Обґрунтовано, що модернізація системи педагогічної освіти потребує впровадження управлінських підходів, зорієнтованих на всебічний професійний і особистісний розвиток педагога, формування його готовності до безперервного самовдосконалення, інноваційної діяльності та ефективного реагування на виклики сучасного суспільства. Метою дослідження є виокремлення взаємопов’язаних акмеологічних засад, які визначають стратегічні орієнтири професійного становлення майбутнього педагога та забезпечують підвищення якості його професійної підготовки. У дослідженні використано комплекс методів дослідження: аналіз, синтез, порівняння, узагальнення, систематизацію наукових джерел, структурно-функціональний аналіз та моделювання. Основні результати: визначено зміст і провідні характеристики акмеологічного підходу як методологічної основи управління якістю педагогічної освіти; виокремлено його ключові принципи, структурні компоненти та механізми практичної реалізації. Доведено, що реалізація акмеологічних засад сприяє формуванню конкурентоспроможного педагога, здатного до професійної мобільності, творчої самореалізації, рефлексивної діяльності та неперервного професійного розвитку. Наукова новизна дослідження полягає в уточненні змісту акмеологічних засад управління якістю педагогічної освіти, систематизації його структурних компонентів та їх взаємодії в сучасному освітньому просторі. Практичне значення результатів визначається можливістю їх використання під час розроблення стратегій забезпечення якості педагогічної освіти, удосконалення програм професійної підготовки педагогів, організації післядипломної освіти, а також у діяльності керівників закладів вищої освіти та гарантів освітніх програм.