Розвиток рухової виразності та координаційних здібностей студентської молоді засобами музично-ритмічних вправ, фітнесу і хореографії - Атамась, Ольга (Академічні візії, 2026)
Мета дослідження полягає в обґрунтуванні змісту та структури інтегрованого методичного підходу до розвитку рухової виразності й координаційних здібностей студентської молоді засобами музично-ритмічних вправ, фітнесу і хореографії. Дослідження виконано як теоретико-аналітичне. Застосовано цільовий пошук, порівняльний аналіз, якісний контент-аналіз, категоризацію та методичне моделювання. Аналітичний масив становили 20 рецензованих публікацій 2021–2026 років, серед яких 14 праць українських науковців і 6 іноземних досліджень; усі джерела містять DOI. За результатами кодування встановлено, що 55% праць висвітлюють оздоровчо-фітнесовий компонент, 50% — координаційно-моторний і педагогічно-технологічний компоненти, 40% — пластично-виразний, 35% — музично-ритмічний, 30% — рівновагу, гнучкість і постуральний контроль, 25% — мотиваційно-психологічні ефекти. На основі синтезу джерел уточнено зміст поняття «рухова виразність» як інтегративної здатності передавати смислово-емоційний зміст руху через ритм, динаміку, амплітуду, пластику, просторовий рисунок, поставу та узгодженість дій. Обґрунтовано п’ятикомпонентну модель підготовки, що поєднує ритміко-координаційний, просторово-динамічний, пластично-виразний, фітнес-кондиційний і творчо-рефлексивний блоки. Розроблено орієнтовну структуру 80-хвилинного заняття, принципи добору вправ і критерії педагогічного оцінювання: ритмічну точність, диференціювання м’язових зусиль, просторову орієнтацію, динамічну рівновагу, пластичність, емоційно-смислову виразність та здатність до рухової імпровізації. Наукова новизна полягає в удосконаленні методичного забезпечення фізичного виховання студентів через функціональне поєднання музично-ритмічної, фітнесової та хореографічної підготовки в єдиному циклі навчальних завдань. Практичне значення результатів визначається можливістю використання запропонованої моделі у вибіркових освітніх компонентах, заняттях із фізичного виховання, ритміки, хореографії та оздоровчого фітнесу, а також у програмах професійної підготовки майбутніх учителів фізичної культури.