Феномен ШІ: методологічні орієнти для емпіричного дослідження - Стежко, Юрій (Академічні візії, 2026)
Стрімке вторгнення ШІ в усі сфери соціальної діяльності знайшло відгук у суспільній свідомості як екзистенційна загроза. Глибоко вкорінені антропоморфні уявлення про штучний інтелект зумовили необхідність наукового дослідження його можливостей та загроз. Безпідставність антропоморфізму щодо ШІ пояснюється філософським положенням про нездоланність бар’єру між матеріальними утвореннями на різних рівнях організації. Формально-логічна модель інтелекту ніколи не досягне стадії свого людського прототипу. Мета цієї наукової роботи, визначеної нами, полягає в обґрунтуванні значення філософської методології в наукових дослідженнях впливу штучного інтелекту на суспільну свідомість. Наукова робота, заснована на філософській перспективі, розкриває суб’єктивність проблеми ШІ як фактора самознищення суспільства. Здоровий глузд, яким людство замінює філософське розуміння проблеми, стає одним із рушійних факторів руйнівних наслідків неконтрольованого використання штучного інтелекту. Автором проведено концептуалізацію результатів індуктивного аналізу застосувань ШІ та моделювання дедуктивних наслідків у відповідних сферах його застосування. Зазначається неможливість досягнення штучним інтелектом генеративних функцій людського рівня, які являють собою синергію раціонального та ірраціонального розуміння реальності. Природа алгоритму штучного інтелекту обмежена обмеженнями формальної логіки. Стверджується, що загрози, які створює штучний інтелект для людського існування, є неприйнятними за умови, що його роль у прийнятті життєво важливих рішень обмежується взаємодоповнюваністю з людським пізнанням, одночасно підвищуючи відповідальність справжнього інтелекту. Виконання цього завдання теоретично можливе шляхом інформатизації суспільства та популяризації філософського рівня мислення. Практичне значення цього дослідження полягає в методологічних підставах для вивчення взаємодоповнюваності штучного інтелекту до соціального генерування у процесі прийняття рішень. Наукова новизна полягає в розширенні концептуалізації штучного інтелекту в суспільній свідомості, що ґрунтується на філософсько-методологічному розумінні його природи.