Характеристика впливу глобалізації на професійну підготовку майбутніх учителів інформатики - Соловйов, Валерій Федорович; Ієвлєв, Олександр Миколайович; Сікорський, Петро Іванович (Академічні візії, 2023)
Метою дослідження є дослідження особливостей впливу глобалізації на професійну підготовку майбутніх учителів інформатики. Визначено, що професійна підготовка майбутніх учителів інформатики повинна здійснюватися відповідно до сучасних вимог, які висуває суспільство. Доведено, що від майбутнього учителя інформатики нової формації потрібні знання сучасних інформаційних технологій, вміння їх використовувати для вирішення навчальних та інших завдань, а також ефективно використовувати їх у майбутній професійній діяльності для підвищення якості освіти, інтересу та мотивації учнів до вивчення інформатики, що динамічно розвивається в галузі наукового знання. Встановлено, що професійна підготовка майбутніх учителів інформатики ставить своїм завданням підвищення якості підготовки учителів інформатики, формування у них потреби у безперервній освіті, оволодіння ними необхідними компетенціями, досягнення високої якості освітньої діяльності щодо роботодавців та потреб економіки. щоб визначити в чому полягає готовність учителя інформатики до самоосвіти, необхідно, крім вище перерахованих умінь і здібностей до самоосвіти, враховувати і високі темпи розвитку предметної галузі інформатики. Встановлено, що необхідний аналіз особливостей інформаційного суспільства, в якому живе та розвивається дитина і якого виховуватиме майбутній учитель інформатики. Визначено, що розкриваючи сутність поняття «готовність учителя інформатики до самоосвіти», необхідно доповнити обсяг цього поняття, включивши до нього звані, інформаційні вміння і здібності. Охарактеризовано, що цілісний характер готовності до педагогічної самоосвіти майбутнього учителя інформатики передбачає врахування всіх основних якостей особистості учителя, які сприяють організації та здійсненню його професійної самоосвіти.