Компаративний аналіз актів правового регулювання спеціального режиму господарювання: територіальний підхід - Сєрєбряк, С.В. (Академічні візії, 2023)
Дана наукова робота ілюструє результати аналізу нормативно-правових актів, що регулюють спеціальний режим господарювання з позиції територіального підходу, що набуває важливості в умовах воєнного стану як драйвера відновлення постраждалих територій України. Розвинуто концептуальні основи проблематики правового регулювання різновидів спеціального режиму господарювання, зокрема у площині виключної (морської) економічної зони, здійснення господарської діяльності на державному кордоні України, в санітарно-захисних та інших охоронних зонах, на територіях і об’єктах, що особливо охороняються. Результати компаративного аналізу особливостей їх правового регулювання дозволили встановити пул недоліків та прогалин, які ускладнюють справедливе й ефективне застосування спеціального режиму господарювання. Виокремлено окремі правові обструкції, які можуть створювати перепони на шляху до дотримання загальних принципів права по відношенню до спеціального режиму господарювання у воєнних умовах, коли першочерговими є питання відновлення постраждалих територій.