Кримінальна відповідальність за мародерство в умовах воєнного часу (українські реалії) - Предместніков, Олег Гарійович; Назаренко, Павло Григорович; Першина, Катерина Володимирівна (Академічні візії, 2023)
Стаття присвячена дослідженню питання кримінальної відповідальності за мародерство в умовах воєнного стану в Україні. В процесі дослідження було системно проаналізовано норми Кримінального кодексу України, в результаті встановлено, що у наукових та правових колах мародерство часто ототожнюють з іншими кримінальними правопорушеннями, такими як: крадіжка, грабіж чи розбій. Аналіз ст. 432 Кримінального кодексу України дав змогу виокремити три основні кваліфікуючі ознаки мародерства та встановити, що до вказаного виду злочину можна віднести лише такі, що здійснені військовослужбовцем на полі бою відносно майна пораненого чи загиблого. Спираючись на досліди питання кваліфікації мародерства було зроблено висновок, що крадіжка речей поза бойовими діями створює склад іншого майнового злочину.