Поняття «інтерес» у цивільному законодавстві України - Новосад, Владислав Дмитрович (Академічні візії, 2023)
У статті визначаються поняття «законний інтерес» та «охоронюваний законом інтерес» у системі цивільного законодавства України і суміжних з ними понять, виявлено їх особливості, а також в аналізі тих явищ правової дійсності, які позначають цими юридичними термінами. Проаналізовано розуміння поняття «інтерес» крізь призму загальних засад цивільного законодавства. Визначається правова природа та значення у цивільних правовідносинах цього поняття. Проаналізовано те, що поняття «інтерес» займає системоутворююче місце в цивільному праві. Виділено «інтереси», які лежать в основі формування цивільного законодавства України. Виявляються прогалини у цивільному законодавстві України, що ускладнюють захист інтересів суб’єктів цивільних правовідносин.