Адаптація елементів нормативно-правового методу у процесі регулювання ринку продукції равликівництва в Україні - Яцун, А. Г. (Академічні візії, 2023)
У статті детально розглянуто перспективи імплементації елементів нормативно-правового методу регулювання ринку продукції равликівництва в Україні. Доведено, що формування попиту на продукцію равликівництва на світовому ринку визначається зростанням ролі галузі у забезпеченні продовольчої безпеки і поставки на ринок продукції із значним вмістом білка тваринного походження. Обґрунтовано і доведено той факт, що равликів доцільно класифікувати як невід’ємну складову частину галузі тваринництва згідно українського та міжнародного законодавства. Для досягнення сталого розвитку в галузі равликівництва важливим є впровадження спеціалізованих нормативно-правових актів, які враховують особливості виробництва продукції равликівництва і сприятимуть поставці її на ринок. Додатково в статті підкреслено необхідність розробки комплексних програм і стратегій розвитку, поліпшення технологій вирощування та дотримання вимог якості та безпеки в даному секторі національної економіки. Підтримка та розвиток равликівництва сприятимуть розширенню аграрного сектору, створенню нових робочих місць та залученню інвестицій у сільське господарство, створення продукції з доданою вартістю. Важливими аспектами розвитку цієї галузі також є балансоване використання природних ресурсів і збереження біорізноманіття. Уряд, наукові установи, організації та підприємці мають спільно працювати над розвитком ринку продукції равликівництва для забезпечення білковою продукцією населення, досягнення рівня продовольчої безпеки й виходу продукції даної галузі як на внутрішній, так і на зовнішні ринки.