Аналіз динаміки ВВП України та Європи - Луняк, Ірина Вікторівна; Столєтова, Ірина Геннадіївна (Академічні візії, 2023)
Статтю присвячено проведенню аналізу динаміки валового внутрішнього продукту України та груп країн Європи. Проведено порівняльний аналіз показника ВВП України з аналогічними показниками країн Європи та висвітлено відставання макропоказників нашої країни від груп країн Європи. Для порівняння використовувався показник ВВП за паритетом купівельної спроможності на душу населення (реальний ВВП). Зазначено, що і в Україні, і країнах Європи є позитивна тенденція до зростання. Однак в Україні це зростання є незначним, що зумовлено низкою внутрішніх і зовнішніх причин, серед котрих варто зазначити війну, збільшення обсягів зовнішнього боргу, чималу частку тіньової економіки, невисоку інвестиційну привабливість українських підприємств, слабку економічну динаміку.