Публічне адміністрування у сфері комунікацій судової влади - Левицька , С.Ю. (Академічні візії, 2022)
У частині Висновку № 7 (2005) КРЄС «Про правосуддя та суспільство», що стосується взаємодії судів з учасниками судового процесу, КРЄС наголошує, що для кращого розуміння ролі судової системи потрібно докласти певних зусиль та якомога надійніше забезпечити, щоб уявлення, яке має суспільство про систему правосуддя, було б точним та відображало намагання, які докладають судді та працівники судів задля здобуття поваги й довіри стосовно здатності судів виконувати свої функції. Ці дії повинні чітко продемонструвати межі повноважень системи правосуддя. З урахуванням результатів проведеного дослідження, видається актуальним завданням затвердження Стратегії інформаційно-комунікаційного забезпечення доступності правосуддя. Також вважаємо за доцільне рекомендувати внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо доступності правосуддя. Забезпечення доступності правосуддя передбачає підтримання рівних можливостей доступу до правосуддя для справедливого вирішення правових конфліктів, ефективного захисту та відновлення порушених прав у розумні строки, а також подолання перешкод у такому доступі і надання необхідної правової допомоги та інформації. Складовою забезпечення доступності правосуддя є інформаційно-комунікаційне забезпечення доступності правосуддя, що охоплює використання широкого спектру інформаційних технологій та комунікаційних стратегій для досягнення цілей правосуддя та дотримання міжнародних правових стандартів, зокрема, забезпечення права на справедливий суд та подолання перешкод у доступі до суду, а також подальшого розвитку судової системи з огляду на технологічний прогрес і зростання вимог з боку громадськості щодо якості правосуддя і прозорості судової влади.