Прогнозування і вплив зміни податкової політики на соціально-економічні показники України - Крючкова, Наталія Михайлівна (Академічні візії, 2023)
Здійснюючи аналіз впливу податкової політики на соціально-економічні показники України виникає потреба у виявленні тенденцій і прогнозів в умовах сучасності. Метою статті є дослідження особливостей та показників процесу оподаткування в умовах трансформації сучасного економічного та соціального життя. Використано методи: аналітичні та статистичні, аналізу та синтезу, індукції та дедукції, абстрагування та узагальнення, порівняння та верифікації цифрових тенденцій. Розглянуто соціально-економічний розвиток держави як багатогранний складний процес, діяльність інститутів влади, їх співпрацю (партнерство) з бізнесом та громадами. Визначено, що податкова політика є важливим компонентом такої співпраці. Результативність та ефективність податкової політики напряму залежить від вирішення економічних та соціальних завдань і функцій, які держава ставить перед собою на певному етапі розвитку. У статті проаналізовано питання вдосконалення економіки завдяки вдосконаленню податкової системи з позитивним впливом на структурні елементи з одночасним підвищенням якості життя суспільства. Важливо, що завдяки регулюванню податкового навантаження за окремими видами економічної діяльності держава здійснює важливі кроки у формуванні кон‘юктури ринку, зменшення тінізації економіки і створення умов для модернізації її галузей. Встановлено, що дана політика сприяє лібералізації, оптимізації здійснення податкової політики. Виявлено основні напрямки та зміст даного процесу. Побудовано економіко-математичний прогноз та на основі даних подано рекомендації щодо підвищення стану соціально-економічного розвитку України відповідно до результатів моделювання. Висновки здійснено на основні результатів і подальших наукових пошуків, пов‘язаних із вдосконаленням податкової політики відповідно до врахування соціально-економічних показників.