Парадигма сталого розвитку як фреймворк дослідження складних соціально-економічних проблем - Кошовий, Б.-П. О. (Академічні візії, 2023)
Науковий підхід до сталого розвитку є методологічною основою для вирішення складних соціально-економічних проблем, що ґрунтується на парадигмі сталого розвитку. Ця парадигма виникла у відповідь на стрімкий технологічний прогрес та індустріалізацію кінця XX століття, підкреслюючи необхідність гармонізації суспільного розвитку, економічних потреб та збереження навколишнього середовища для майбутніх поколінь. Парадигма є фундаментальною теоретичною концепцією, яка визначає загальну методологічну базу у певній науковій галузі, спрямовуючи процес дослідження і вирішення проблем. У статті розглянуто історичні витоки та еволюцію парадигми сталого розвитку, підкреслено її міждисциплінарний характер, що охоплює економіку, соціологію, екологію та політику. Особливу увагу приділено ролі сталого розвитку у вирішенні питань національної, економічної та інтелектуальної безпеки, які є ключовими елементами для забезпечення довготривалої стабільності та процвітання. Комплексний аналіз демонструє важливість парадигми сталого розвитку в сучасному глобальному контексті, де економічні кризи, екологічні виклики та загрози безпеці вимагають нових підходів. Парадигма сталого розвитку є ключовою для досягнення балансу між економічними, соціальними та екологічними цілями, а її інтегративний підхід є необхідним для розв’язання сучасних викликів. Міждисциплінарний характер сталого розвитку створює основу для глибшого розуміння цих проблем та розробки ефективних рішень у майбутньому.