Імперативи трансформації людського капіталу підприємства в умовах четвертої промислової революції - Ліпич, Любов; Хілуха, Оксана; Кушнір, Мирослава; Кушнір, Роман (Академічні візії, 2023)
Ґрунтовно проаналізовано зміни, що впливають на людську працю і створення підприємствами доданої вартості в контексті Четвертої промислової революції та пандемії COVID-19. Доведено. що підприємства повинні змінити підхід до людського капіталу та адміністративну функцію трансформувати в таку що визначає результати бізнесу через інновації, креативність, стабільність і гнучкість талантів; стимулює зв’язок діяльності компанії та громадськості; впливає на позитивні результати в суспільстві в епоху трансформації та деструкції; виступає співархітектором організаційної культури; перебуває в авангарді впровадження технологій для досягнення інтеграції та ефективності. Обґрунтовано, імперативи, що формують кадрову функцію HR менеджменту. Це розвиток нових можливостей лідерства, управління інтеграцією технологій на робочому місці, підвищення компетентності працівників, створення адаптивної та персоналізованої культури навчання, встановлення індикаторів оцінювання людського капіталу, впровадження різноманітності та інклюзії. В рамках кожного імперативу ідентифіковано набір практичних рішень і культурних змін. Практики, які використовуються в четвертій промисловій революції та скориговані пандемією COVID-19, спрямовані на прийняття та роз’яснення двозначностей, поєднання технологічного, операційного менеджменту та навичок управління людським капіталом, використання організаційної культури як нової структури, використання аналітики як основного інструменту розвитку підприємства. Встановлено, що підприємства в контексті трансформації кадрової функції в майбутньому будуть вводити нові посади працівників. Зокрема, амбасадор з організаційної культури (Cultural Ambassador), фахівець з цифрових технологій (Digital HR Lead), фахівець з ідентифікації навичок персоналу підприємства, фахівець з інтеграції мети підприємства в культуру та спосіб мислення, фахівець із досвіду (Employee Experience Specialist), фахівець з моніторингу ботів (Bot Monitor), фахівець з прийняття рішень (Insights), експерт з персональних даних і систем, фахівець з питань різноманітності та інклюзії.